Wie zijn wij

land-vietnamDe zomer van 1981. Jupiter slaat zijn oorlogstrom. Net als duizenden andere landgenoten ontvluchten Thom en Nguyen, op dat moment een jong koppel met twee kleine kinderen, Vietnam. Dat is het land van hun vader en een moeder maar ook het land waar al jaren een oorlog woedt.

Door een speling van het lot komen ze in België terecht, een stipje aan de Noordzee waar ze tot kort daarvoor zelfs nog niet van gehoord hadden.

Een andere taal, een andere cultuur and last but not least een ander klimaat: ja, het is wennen, ja, soms is het slikken. Maar: hoewel ze hier geen mens kennen, worden ze warm ontvangen, herademen ze en vinden ze hier een nieuwe thuis.

Eén ding blijft echter knagen: die westerse keuken!

Eind jaren tachtig starten ze een loempiakraam op aan het Klein Seminarie in Hoogstraten, waar dan twee van inmiddels vier kinderen school lopen.

Fried spring rollsDie loempia’s, Hoogstraten lust er wel pap van. De positieve reacties verwarmen Thom en Nguyen hun hart en doen hen in 1994 besluiten een pand te openen in Lille: ziedaar de geboorte van meeneemrestaurant Thanh Long.

De rest van het verhaal is geschiedenis. Al die jaren lang loopt Thanh Long als een trein en samen met hun vier kinderen, die meehelpen in de zaak, laten ze Lille kennismaken met nasigoreng, bamigoreng, chop choy en vele andere Chinese gerechten.

Tot in 2013. Dan dringt een grondige renovatie van het pand waarin ze hun culinaire kunstjes opvoeren zich op.

De familie beslist om in een adem ook het concept van het restaurant te veranderen: van enkel afhalen naar afhalen én lounge / restaurant.

Om een lang verhaal kort te maken: op 8 augustus 2014 reïncarneert Thanh Long als Mekong. Maar komt dat vooral zelf zien… en proeven.