Wie zijn we

Mekong Lille

Mekong is een gevestigde waarde in Lille en omstreken. Eerst als afhaalrestaurant, maar nu ook als dine-in restaurant. We zijn dus niet alleen de referentie voor Aziatisch afhaaleten, maar ook het ideale restaurant voor een gezellig onderonsje, romantisch diner, verjaardagsfeest, jubileumviering, etc.

Waarom de naam Mekong?

Thanh Long (groene draak) was de oude naam van het restaurant en stond voor welvaart, kracht en succes. Bij het nieuwe concept, dat meer Vietnamese invloeden kreeg, hoorde een nieuwe naam: Mekong.

De naam Mekong komt van de Mekong Delta – een van de belangrijkste rivieren in Vietnam. De rivier stroomt daarnaast ook door China, Thailand, Laos en Cambodja. Mỹ Tho, Ho Chi Minh City, Vĩnh Long en Cần Thơ zijn de meest bekende steden en tevens de bakermat van onze familie.

De Mekong Delta is de levensader van de Vietnamese economie. Goederen worden verscheept dankzij de Mekong Delta en de bekende floating market van Can Tho zal je ook vast wel kennen.

In de Mekong Delta heb je zijrivieren met donkere moerassen die zich uitstrekken tot in het hartje van de jungle. Ondanks de drassige omgeving bloeien hier erg mooie lelies en lotussen. Hier zijn we meteen gearriveerd bij de betekenis van ons logo, want de achterliggende betekenis hiervan is:

Ook al heb je een sombere achtergrond of situatie, het kan allemaal nog goed komen. Tenminste, zolang je er maar in gelooft…

Na de vele reizen door Azië hebben we de verschillende sfeerelementen verzameld in ons Mekong-concept. De sfeer van ons restaurant straalt puur Azië uit, maar gaat hand in hand met modernisme. Wanneer je je in het restaurant culinair laat verrassen met familie en/of vrienden, waan je je even op reis…

Mekong Delta

Mekong komt van de Mekong Delta en is een van de belangrijkste rivieren in Vietnam.

Onze Mekong Waarden

Na de vele reizen door Azië hebben we de verschillende sfeerelementen verzameld in ons Mekong-concept. De sfeer van ons restaurant straalt puur Azië uit, maar gaat hand in hand met modernisme. Wanneer je je in het restaurant culinair laat verrassen met familie en/of vrienden, waan je je even op reis…

We laten enkele authentieke VietnameseThaise en Chinese smaken terugkomen in de gerechten van Mekong Lille.

U zal ongetwijfeld dol zijn op onze versegezonde en lichte keuken.

Uitgebaat door Vietnamezen

Het jaar is 1981 en Jupiter slaat zijn oorlogstrom. Net als duizenden andere landgenoten ontvluchten Thom en Nguyen, op dat moment een jong koppel met twee kleine kinderen, Vietnam. Dat is het land van hun vader en een moeder maar ook het land waar al jaren een oorlog woedt.

Door een speling van het lot komen ze in België terecht, een stipje aan de Noordzee waar ze tot voor kort nog niet van gehoord hadden.

Een andere taal, een andere cultuur, maar vooral: een ander klimaat! Ja, het is wennen. Ja, soms is het slikken. Maar… hoewel ze hier geen mens kennen, worden ze warm ontvangen, herademen ze en vinden ze hier een nieuw thuis.
Eén ding blijft echter knagen: die Westerse keuken!

vietnam
mekong 10

Sinds 1994

Eind jaren tachtig starten ze een loempiakraam op aan het Klein Seminarie in Hoogstraten, waar dan twee van inmiddels vier kinderen school lopen.

Die loempia’s, Hoogstraten lust er wel pap van. De positieve reacties verwarmen Thom en Nguyen hun hart en doen hen in 1994 besluiten een pand te openen in Lille: ziedaar de geboorte van afhaalrestaurant Thanh Long.

De rest van het verhaal is geschiedenis. Al die jaren lang loopt Thanh Long als een trein en samen met hun vier kinderen, die meehelpen in de zaak, laten ze Lille kennismaken met nasi goreng, bami goreng, chop choy en vele andere Chinese gerechten.

In 2013 dringt een grondige renovatie van het pand waarin ze hun culinaire kunstjes opvoeren zich op. De familie beslist om in een adem ook het concept van het restaurant te veranderen…

Op 8 augustus 2014 reïncarneert Thanh Long als Mekong. De kinderen hebben de fakkel overgenomen van de trotse ouders. Sindsdien kan je er lekker eten afhalen én gezellig komen dineren in het restaurant.

Scroll naar boven